Υπήρξε μια συγκλονιστική στιγμή την περασμένη Κυριακή στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. «Παρακαλείται να ανέβει στο βήμα η βουλευτής του ΛΑΟΣ κυρία Δήμητρα Αράπογλου» είπε ο προεδρεύων και αμέσως όσοι κάθονταν από κάτω, στα έδρανα, έμειναν άφωνοι.
Η εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ άρχισε να ξετυλίγει με τον δικό της τρόπο την ομιλία. Ηταν η παρθενική ομιλία της πρώτης κωφάλαλης βουλευτίνας στην πολιτική ιστορία του τόπου. Με νοήματα κατέθετε την άποψή της. Μόλις ολοκλήρωσε τον «λόγο» της, καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ. Οχι όμως και από τις πτέρυγες της Αριστεράς. Οι βουλευτές του ΚΚΕ και του Συνασπισμού έκριναν σκόπιμο να μη χειροκροτήσουν έναν εκπρόσωπο του έθνους που προέρχεται από τα… δεξιά τους.
Στην εύλογη απορία πώς καταλάβαιναν όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές τα όσα κατέθετε, η απάντηση είναι απλή: υπήρχε διερμηνέας. Οπως διερμηνέας υπάρχει πάντα όταν βρίσκεται η ίδια στην αίθουσα, προκειμένου να καταλαβαίνει τι λένε οι άλλοι βουλευτές.
Η κυρία Αράπογλου έχασε την ακοή της σε ηλικία μόλις 2,5 ετών. Ποτέ δεν είχε σκεφτεί να πολιτευτεί. Μέχρι που ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος της ζήτησε να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο του κόμματός του στη Β’ Πειραιά. Χωρίς να το πολυσκεφτεί είπε «ναι». Αλλωστε δεν πίστευε ότι θα εκλεγόταν. Κι όμως, οι πολίτες είχαν άλλη άποψη.
Εκτίμησαν την προσωπικότητά της, εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι μοίραζε μόνη της τα φυλλάδια στον δρόμο, ότι είχε στο πλάι της πάντα μία διερμηνέα που μέσω αυτής έπιανε κουβέντα μαζί τους και πάντα ήταν με το χαμόγελο στα χείλη.
Με τον κ. Καρατζαφέρη γνωρίστηκαν στον τηλεοπτικό σταθμό ΤΗΛΕ ΑΣΤΥ. Η κ. Αράπογλου εργαζόταν στο κανάλι παρουσιάζοντας το δελτίο ειδήσεων στην ελληνική νοηματική γλώσσα. «Ημουν ενθουσιασμένη αλλά και αμήχανη όταν έμαθα ότι εκλέγομαι βουλευτής. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω» δηλώνει μέσω μεταφραστή. Κύριο μέλημά της είναι να κάνει ευρέως γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κωφάλαλοι στη χώρα μας αλλά και γενικότερα τα άτομα με ειδικές ικανότητες.
Αμέσως μόλις πάτησε το πόδι της στη Βουλή ζήτησε, εάν μπορεί, να έχει διερμηνέα για να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις. Το αίτημά της έγινε κατευθείαν δεκτό, και έτσι κάθε φορά που βρίσκεται στην αίθουσα της Ολομέλειας ακριβώς δίπλα στο βήμα των ομιλητών υπάρχει μεταφραστής.
Μάλιστα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας ζήτησε από το Σώμα να μιλάει αργά και καθαρά, ούτως ώστε να προλαβαίνουν οι μεταφραστές να μεταδίδουν τα νοήματα στην κ. Αράπογλου. Κάποιοι εισάκουσαν την έκκλησή του και το τηρούν, όπως για παράδειγμα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, που μόλις ανέβηκε στο βήμα μίλησε λίγο πιο αργά απ’ ό,τι μιλάει κανονικά. Κάποιοι άλλοι όμως δεν τα κατάφεραν…
Με την παρουσία της, η κ. Αράπογλου αναδεικνύει μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή οι κωφοί της χώρας και τα οποία για τους περισσότερους εξ ημών είναι περίπου άγνωστα, γιατί έχουμε μάθει να ζούμε θεωρώντας δεδομένα αυτά τα μεγάλα και τα μικρά που για άλλους είναι ζητούμενα. Ενα φράγμα που τους χωρίζει από μια απλή και αξιοπρεπή διαβίωση.
Ατυχη στην εργασία
Η κυρία Δήμητρα Αράπογλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα ενός παιδιού (γιου) και τελειόφοιτη του Ειδικού Γυμνασίου Κωφών. Εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος. Ειδικότερα, ήταν στον τομέα μηχανογράφησης ιδιωτικών εταιρειών. Στάθηκε αρκετές φορές άτυχη στη ζωή της, καθώς όπου πήγαινε έπειτα από λίγο η επιχείρηση έκλεινε. «Ελπίζω να μην κλείσει και η Βουλή τώρα που έγινα βουλευτής» δηλώνει χαριτολογώντας στους συνεργάτες του πολιτικού της γραφείου. Η δουλειά πάντως που την ανέδειξε στην πολιτική κονίστρα ήταν αυτή στον τηλεοπτικό σταθμό ΤΗΛΕ ΑΣΤΥ. Ο οποίος παρεμπιπτόντως λειτουργεί κανονικά και… δεν έχει κλείσει.
Κατά το παρελθόν έχει διατελέσει επίσης γενική γραμματέας της Ενωσης Κωφών Ελλάδος και του Αθλητικού Ομίλου Κωφών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ