ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ – ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Είναι γνωστό πως η σπουδαιότητα της παιδείας είναι τεράστια, καθώς αποτελεί έναν από τους πιο θεμελιώδης θεσμούς της ανάπτυξης και της ολοκλήρωσης του ανθρώπου. Σαφέστατα η παιδεία και η καλλιέργεια του πνεύματος οδήγησε σε συστήματα εκπαίδευσης τα οποία και οφείλουν να λειτουργούν άρτια προκειμένου να υπάρχει ολοκληρωμένη γνώση και καθοδήγηση των νέων. Έτσι λοιπόν η εκπαίδευση αναφέρεται στην παιδεία που παρέχει όλο το σχολικό μας σύστημα και το οποίο οφείλει να διατηρεί τις υποδομές σε άριστη κατάσταση ώστε να διευκολύνει το έργο των δασκάλων, των καθηγητών και των μαθητών.
Η Δημοτική Παράταξη “Εμείς για το Φάληρο” και ο Επικεφαλής της Δημήτρης Πιτούλης , Δημοτικός Σύμβουλος Π. Φαλήρου, παραμένοντας κοντά στα προβλήματα και στις ανάγκες των σχολείων, στο σύνολό τους, στο Παλαιό Φάληρο (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και φέτος πραγματοποίησε και δρομολόγησε μια σειρά επισκέψεων σε όλα τα σχολεία προκειμένου να συζητήσει από κοντά με τους διευθυντές θέματα που τους απασχολούν. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια που ολοκληρώνουμε τις επισκέψεις στα σχολεία ίσως η μόνη Δημοτική παράταξη.

Η έκθεση έχει καταγραφεί από τα μέλη της Δημοτικής Παράταξης και οποιαδήποτε παράλειψη ή περιγραφή ζητημάτων δεν αγγίζει τους διευθυντές, καθώς δεν συμμετείχαν στο τελικό πόρισμα. Αναφέρονται κάποια δεδομένα τα οποία ενδεχομένως να έχουν αλλάξει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο καθώς οι επισκέψεις στα σχολεία υλοποιήθηκαν Δεκέμβριο του 2016 και Ιανουάριο 2017.
Παρακάτω δίνεται μια ανάλυση των προβλημάτων αλλά και των αναγκών ανά σχολείο και θεωρούμε πολύ σημαντικό όλη αυτή την κίνηση να την κοινοποιήσουμε καθώς με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε θετικά στην παρακίνηση των αρμόδιων στον Δήμο Π. Φαλήρου και στην επίλυση τουλάχιστον των πιο σημαντικών και σοβαρών θεμάτων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Ευχαριστούμε όλους τους Διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι μας δέχθηκαν και μας ανέφεραν την κατάσταση των σχολείων τους. Κάνουν έναν καθημερινό μεγάλο αγώνα για να πετύχουν την αποστολή τους. Ευχαριστούμε τον Αντιδήμαρχο παιδείας Κο Αλέξανδρο Κορόμηλο, για πολλές πληροφορίες που μας έδωσε και που ήταν ανοικτός σε διάλογο μαζί μας.
Επιπλέον, αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια στους δασκάλους και στους καθηγητές, οι οποίοι λειτουργούν πολλές φορές χωρίς τα αντίστοιχα μέσα και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Τέλος, οφείλουμε και πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στα στελέχη του τμήματος παιδείας του Δήμου, αλλά και σε δυο εθελόντριες Κα Πόπη Πουλή & Κα Τάνια Κατέβα, οι οποίες πρόσφεραν τεράστιο έργο και χωρίς την συμβολή τους, δεν θα γινόταν πολλά πράγματα καθημερινά. Οι Σύλλογοι Γονέων πληρώνουν πολλά χρήματα για να καλύπτουν ανάγκες των σχολείων όπου αυτή η υποχρέωση ανήκει στο Δήμο Π. Φαλήρου.

 • Χρειάζεται να δημιουργηθεί από την τεχνική υπηρεσία μία ευέλικτη ομάδα ανθρώπων, αποτελούμενη από υδραυλικό, ηλεκτρολόγο, μηχανικό κτλ για να καταγράφουν και να επιλύουν τα προβλήματα.
 • Εάν ήταν στελεχωμένη με περισσότερα άτομα η τεχνική υπηρεσία θα επιλύονταν πιο άμεσα πολλά προβλήματα που προκύπτουν.
 • Ο Δήμος Π. Φαλήρου τόσα χρόνια δεν εκμεταλλεύτηκε ευρωπαϊκά προγράμματα ή ΕΣΠΑ για να αλλάξει κουφώματα, παράθυρα, πόρτες, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών όπου θα εξοικονομούσε τεράστια ποσά από τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Το πρόγραμμα για πράσινες ταράτσες θα μείωνε τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
 • Κτιριακά προβλήματα παραμένουν άλυτα για πολλά χρόνια.
 • Υπάρχει έλλειψη από φύλακες.
 • Υπάρχει έλλειψη συντηρητών.
 • Υπάρχουν πολλά προβλήματα στα υδραυλικά των σχολείων.
 • Υπάρχουν πολλά προβλήματα με υγρασίες.
 • Υπάρχουν πολλά προβλήματα με παράθυρα.
 • Υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις σιδερένιες πόρτες.
 • Υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις κλειδαριές.
 • Δεν υπάρχουν αλεξικέραυνα σε όλα τα σχολεία, καθώς εκλάπησαν και δεν αντικαταστάθηκαν που είναι ουσιώδες θέμα που είναι ουσιώδες θέμα ασφάλειας για τα παιδιά, καθηγητές και γονείς.
 • Δεν υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ, στις εισόδους των σχολείων και προς τους ορόφους.
 • Να υπάρξει σύμβαση συνεργασίας του Δήμου με εταιρίες πληροφορικής για την παροχή τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης όλων των ΗΥ των σχολείων.
 • Υπάρχουν πολλά προβλήματα σε αύλειους χώρους.
 • Δεν υπάρχουν στέγαστρα σε όλα τα σχολεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα σε ημέρες με άσχημες καιρικές συνθήκες ή υψηλής ηλιοφάνειας.
 • Σοβαρά προβλήματα όσων αφορά την καθαριότητα λόγω έλλειψης μόνιμων καθαριστριών. Ένας Δήμος ο οποίος σέβεται το σκοπό και την αποστολή του θα έπρεπε να έχει λύσει τα περισσότερα προβλήματα εδώ και χρόνια πόσο μάλλον εάν είναι και πλεονασματικός..... Συνεπώς τα προβλήματα και οι ελλείψεις δεν είναι τόσο θέμα χρημάτων, αλλά σοβαρής έλλειψης διαδικασιών και αποτελεσματικής οργάνωσης.